Veilig op Weg!

Les over de dode hoek op basisscholen.

We staan er vaak niet bij stil hoeveel een vrachtautochauffeur nu eigenlijk wel en niet ziet. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en kunnen het risico van de dode hoek moeilijk inschatten. De basisschoolles Veilig op Weg leert hen om veilig uit die gevarenzone te blijven en verstandig op verkeerssituaties in te spelen. Het afgelopen jaar hebben wij Veilig op Weg in een nieuw jasje gestoken. Benieuwd hoe wij dit hebben gedaan?

Veilig op Weg! op Instagram

Veilig op Weg! op Facebook

Terug de schoolbanken in
Het project begon bij een uitgebreid vooronderzoek. We bezochten klassen en spraken kinderen over hun (digitale) leven buiten school. Kenden ze Instagram? Kijken ze wel eens naar een Youtube Video? En het antwoord is ja. Sterker nog: ze zitten veel online. Snapchat, Instagram en Youtube vormen al een groot deel van hun wereld. Hier zijn wij mee aan de slag gegaan.

Vloggenderwijs leren
In het nieuwe lesmateriaal van Veilig op Weg spelen twee jonge vloggers (Firy en Milo) de hoofdrol, samen met vrachtautochauffeur Corina. Firy en Milo ontdekken in de lesfilm alles over de dode hoek waarbij Corina hen – en de leerlingen in de klas – tips en tricks geeft om veilig achter de vrachtauto te fietsen. De leerlingen testen met een quiz wat ze moeten doen in real life situaties. Daarna ervaren ze buiten de praktijk bij de vrachtauto.

Eerst klassikaal, daarna online
En waar de les op school begint, gaat de pret online verder. Kinderen – en ook ouders, leerkrachten… iedereen eigenlijk – kunnen Veilig op Weg nu volgen op Instagram, Youtube en Facebook. Op de social media kanalen hebben we Veilig op Weg getransformeerd tot een online education community. Met verkeersweetjes, vlogs van Firy en Milo en winacties maken we veiligheid in het verkeer ook buiten de klas leuk.

Veilig op Weg! op YouTube

Making of... photoshoot Veilig op Weg!

Play Video
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp