Veilig op Weg!

Les over de dode hoek bij grote voertuigen

100
Basisscholen per jaar
1000
Scholieren per jaar
0
volgers social media
1 %
Bekendheid

We staan er vaak niet bij stil hoeveel een vrachtautochauffeur nu eigenlijk wel en niet ziet. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en kunnen het risico van de dode hoek moeilijk inschatten.

​Ons doel is om de kinderen niet de indruk te geven dat ze iets leren, maar dat ze naar een vlog of reportage van leeftijdsgenoten kijken​. Zowel in de klassikale les als op de online kanalen.

De basisschoolles Veilig op Weg leert hen om veilig uit die gevarenzone te blijven en verstandig op verkeerssituaties in te spelen. Het afgelopen jaar hebben wij Veilig op Weg – voor Transport en Logistiek Nederland (TLN) – in een nieuw jasje gestoken. Benieuwd hoe wij dit hebben gedaan?

Terug de schoolbanken in

Het project begon bij een uitgebreid vooronderzoek. We bezochten klassen en spraken kinderen over hun (digitale) leven buiten school. Kenden ze Instagram? Kijken ze wel eens naar een YouTube? En het antwoord is JA. Sterker nog: ze zitten veel online. Snapchat, Instagram en YouTube vormen al een groot deel van hun wereld. Hier zijn wij mee aan de slag gegaan.

Vloggenderwijs leren

In het nieuwe lesmateriaal van spelen twee jonge vloggers de hoofdrol, samen met vrachtautochauffeur Corina. Firy en Milo ontdekken in de lesfilm alles over de dode hoek waarbij Corina hen – en de leerlingen in de klas – tips en tricks geeft om veilig achter de vrachtauto te fietsen. De leerlingen testen met een quiz wat ze moeten doen in real life situaties. Daarna ervaren ze buiten de praktijk bij de vrachtauto.

Eerst klassikaal, daarna online

En waar de les op school begint, gaat de pret online verder. Kinderen – maar ook ouders, leerkrachten… iedereen eigenlijk – kunnen Veilig op Weg volgen op Instagram, YouTube en Facebook. Op deze kanalen hebben we Veilig op Weg getransformeerd tot een online education community. Met verkeersweetjes, vlogs van Firy en Milo en winacties maken we veiligheid in het verkeer ook buiten de klas leuk.

Meer weten? Fritiof kan je er meer over vertellen.