Loading
Telefoon:
+31 (0)70 326 89 20
Bezoekadres:
Bovendijk 132, 3045 PC Rotterdam
Postadres:
Postbus 37021, 3005 LA Rotterdam

Campagne Duurzaam telen, begint bij jou!

Omschrijving

Datum
15/03/2010
Bedrijf
CLM Onderzoek en Advies
Diensten
Bewustwoordingscampagne

Wie herinnert zich niet de Elfstedentocht van 1997? Henk Angenent kwam na een zinderende nek-aan-nek sprint tegen Erik Hulzebosch als winnaar over de streep. Heel Nederland zat aan de buis gekluisterd en keek toe hoe Angenent eeuwige roem verwierf. Op 22 maart 2010 kwam de levende legende opnieuw in actie tijdens de kick-off van de campagne ‘Duurzaam telen begint bij jou’. Angenent was tot een paar jaar terug spruitjeskweker en staat bekend als een echte ‘stoemper’. De ideale figuur om het boegbeeld te zijn van deze nieuwe campagne.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dit jaar meer bekendheid genereren voor duurzame gewasbescherming. De aanbesteding hiervoor werd unaniem toegewezen aan CLM. Het consortium van CLM bestaat uit verschillende partijen,waaronder LTO, DLV plant, Arvalis en GivingBrandsEnergy. Het Ministerie verkoos CLM en haar partners vanwege de brede kennis, ervaring en de meerwaarde van een onafhankelijke partner, in dit geval GivingBrandsEnergy.


In december vond de kennismaking plaats tussen GivingBrandsEnergy en de overige leden van de projectgroep. CLM wilde GBE graag aan boord hebben om “een ander licht op de zaak te laten schijnen”. GivingBrandsEnergy heeft namelijk geen ervaring in de landbouwsector, maar kan wel een moeilijk verhaal eenvoudig vertellen. Het doel is om de campagne voor gewasbescherming onder de aandacht te brengen bij alle telers in Nederland. CLM vroeg GivingBrandsEnergy hiervoor een logo met pakkende slogan te creëren als drager van de campagne.


De voorbereidingen begonnen in januari. CLM nodigde 27 telers met hun partners uit op Kasteel Groeneveld om “op zoek te gaan naar de sleutel”. Naar de beste manier om de campagne naar buiten te brengen en zoveel mogelijk telers aan te spreken. Zo ontstond het idee om met behulp van Spotlighttelers ervaringen uit te wisselen. Deze telers zijn namelijk al bezig met duurzame gewasbescherming en kunnen dus uit ervaring spreken over het toepassen van Good Practices.


GivingBrandsEnergy boog zich over het logo, de slogan en het communicatieplan. Een opvallend logo ontwerpen was nog vrij lastig. Art director Fritiof Eriksson onderzocht eerst de kenmerken en overeenkomsten van logo’s uit de sector duurzaamheid . Daar kwamen met name blad- en boomvormen als meest herkenbare en succesvolle symbolen in naar voren. Hieruit was het idee voor de vorm van het ontwerp al snel geboren en de frisse kleuren groen en paars werden toegevoegd. De slogan was een heel ander verhaal. De ruim twintig slogans die GivingBrandsEnergy bedacht moesten worden teruggebracht tot een short list van acht en daarvan mochten alleen de drie allerbeste door naar de opdrachtgever. En die had nog moeite met de uiteindelijke keuze, want de mening van de telers, boeren en opdrachtgever werden in het besluit meegenomen… en die lagen niet op één lijn. Het is uiteindelijk ‘Duurzaam telen, begint bij jou!’ geworden. Dit lag in het begin wat gevoelig door het woord ‘duurzaam’, maar bleek toch het meest toepasselijk voor de campagne.


Op 22 maart 2010 vond de kick-off van de campagne plaats. De leden van de projectgroep werkten nauw samen om dit tot een groot succesvol te maken. De lancering van de campagne werd ingeluid door een Good Practices-estafette, waarin  vier teams onder leiding van Henk Angenent, tegen elkaar uit kwamen,  Nog diezelfde dag ging de website online, die GivingBrandsEnergy gezien de tijdsdruk in slechts enkele weken had weten te realiseren. De website is gepresenteerd in een  blog-vorm, een platform waarop telers gemakkelijk informatie vinden en ervaringen met elkaar kunnen delen.


De campagne is nu enkele weken in de lucht en de website wordt druk bezocht. Intussen blijft CLM met verschillende acties Good Practices onder de aandacht brengen bij alle telers in Nederland. Voor een gezonde toekomst.

GivingBrandsEnergy Boutique Creative Agency

Tell me what you want,
what you really really want.​

Betrokkenheid en passie in daad en woord. Of je creatieven, strategen, filmmakers, vloggers, contentmakers, influencers, social media experts, animatoren, editors, designers of ondernemers zoekt; bij ons ben je aan het juiste adres?

Afspraak maken?