Managementboek: Denken als een Generaal

Den Haag, maandag 20 februari 2012 – Wil jij ook risico’s nemen, knopen doorhakken en moeiteloos collega’s en vrienden overtuigen? Kies dan voor de strategieën en tactieken van de generaal, een rolmodel van daadkracht en heldere communicatie.

In dit boek lees je hoe de grote generaals in onmogelijke situaties zegevierden. Lees hoe Hannibal out of the box dacht, Michiel de Ruyter teamspirit kweekte en Napoleon bij Austerlitz dankbaar gebruikmaakte van de fog of war.

Fragment uit het Voorwoord:

‘Michiels beste maatjes zijn kleine soldaatjes’ Met deze regels begon het Sinterklaasgedicht dat mijn zus voor mij had geschreven. Ik moet een jaar of tien zijn geweest. De soldaatjes in kwestie waren van Airfix en niet groter daneen vingerhoed. Ze pasten perfect bij de miniatuurtanks en vliegtuigjes van Dinky Toys, Corgi Toys en Solido. Vele veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog heb ik er met mijn vriendjes mee nagespeeld. Na het ‘oorlogje spelen’ was de rotzooi in de woonkamer niet te overzien. Als we buiten hadden gespeeld, was daarna meer dan de helft van de soldaatjes zoek. In die zin weken ons spel en het bijbehorende verlies niet veel af van de werkelijkheid.

Spelen met soldaten, veldslagen nadoen, als een generaal strategie en tactiek toepassen: het zat er al vroeg in. Mijn fascinatie voor militaire historie is sindsdien alleen maar toegenomen, zeker sinds de dag dat ik organisaties strategisch advies mocht gaan geven. Dat dit boek door mij geschreven zou worden, voelde dan ook niet meer dan logisch, het was geen kwestie van ‘of’ maar van ‘wanneer’. De afgelopen jaren heb ik als Strategy Director veel organisaties en bedrijven geadviseerd over hun communicatiestrategie. Wel of niet een reclamecampagne uitvoeren? Zo ja, hoe? Waar de nadruk op leggen? Hoe de boodschap verpakken en welke mediamiddelen inschakelen? Vragen die niet altijd makkelijk te beantwoorden zijn. Gelukkig kon ik terugvallen op de ervaringen van helden als Hannibal, Napoleon en Eisenhower, die zich ook niet uit het veld lieten slaan door een lastige vraag. Dat zouden meer mensen moeten doen, dacht ik bij mezelf.

Waarom zouden we ons blindstaren op de aanpak van hedendaagse CEO’s en de waardevolle ervaring van talloze historische generaals vergeten? Waren zij niet de topmanagers van hun tijd? Deze gedachten vormden de basis voor het boek dat je nu in handen hebt. Het gaat over grote generaals en wat je van hen kunt leren.

Een interessant, inspirerend en lezenswaardig boek.

Generaal Peter van Uhm, commandant der strijdkrachten

Fascinerend boek.

Napoleon (Huub Stapel in ‘Napoleon op Sint-Helena’)
Over de auteur

Michiel Janzen is als Strategy Director verbonden aan GivingBrandsEnergy in Den Haag. In zijn boek ‘Denken als een generaal’ combineert hij zijn kennis en ervaring in het bedrijfsleven met zijn fascinatie voor militair-strategische operaties. Hij is een specialist in militair-strategische vraagstukken. Een lezing van Janzen zal daarom altijd een relatie leggen tussen militaire operaties uit het heden en verleden en wat voor lessen daaruit getrokken kunnen worden. Een presentatie van Janzen bestaat uit een mix van historische voorbeelden, strategische vraagstukken, managementtips en herkenbare anekdotes.

Reacties:

Heerlijk lezen – ‘Naast het oppikken van enkele belangrijke strategische principes waar een leider in de zakenwereld mee verder kan, is dit eigenlijk ook een kort geschiedenisboekje over gedurfd oorlogsvoeren. Hoe onsympathiek dit laatste ook mag klinken, het is heerlijk lezen.’

NBD Biblion – ‘In de huidige economische recessie moeten ondernemers extra creativiteit aan de dag leggen om hun bedrijf op koers te houden. Dit boek put daarvoor inspiratie uit de listen, tactieken en strategieën van beroemde krijgsheren uit het verleden. De glorieuze overwinningen van Alexander de Grote, Djengis Khan, Napoleon Bonaparten en Dwight D. Eisenhower, maar ook onze ‘eigen’ Michiel Adr. de Ruijter worden door de auteur geanalyseerd en vergeleken met voorbeelden van succesvolle bedrijven uit binnen- en buitenland. Deze veldheren en vlootvoogden waren eigenzinnige karakters, die veel weerstand wisten te overwinnen nog voordat het überhaupt tot een gewapend treffen kwam. Hun charisma, doorzettingsvermogen, sluwheid en vakbekwaamheid bleken daarvoor doorslaggevend. Voor ondernemers geldt dit evenzo, waar nog bij komt dat de dienst of het product dat zij aan de man willen brengen, onderscheidend moet zijn. En in dat laatste schuilt wellicht het grootste verschil: de moderne consumenten zijn waarschijnlijk minder voorspelbaar dan de soldaten op het slagveld. Tussen de talloze publicaties die ondernemerschap als thema hebben, onderscheidt dit boek zich door de originele invalshoek. De auteur is strategisch manager.’

Wat hebben we nog meer voor leuks?