Het zal je niet ontgaan zijn: het gaat niet zo lekker met de V&D. En met Blokker. En met de Hema, Esprit, Miss Etam. De markt is aan het veranderen. Winkels als Piet Kerkhof, Maison de Bonneterie en Mexx konden het hoofd niet boven water houden en zijn gesneuveld. Rest in peace. Wat is er aan de hand? Sterven al onze winkels een langzaam faillissement?

Er lijkt wel een stil, onzichtbaar influenzavirus in de retailbranche te zijn geslopen die langzaam dodelijke slachtoffers maakt: de kieskeurige consument. Symptomen zijn onder andere een teruglopende omzet, steeds minder klanten en oplopende schulden. De crisis heeft ons armer gemaakt. We hebben jaren moeten bezuinigen op onze aankopen. Elk dubbeltje moest worden omgedraaid en bewaard voor reserves. Nu we eindelijk een beetje uit die recessie lijken te klimmen, transformeert ook ons koopgedrag. We zijn bewuster gaan nadenken over ons geld, maar ook over onze tijd. Je kan beide maar één keer besteden. Online shoppen bespaart veel tijd. Erg makkelijk. Hoef je niet helemaal naar de stad om er op een drukke koopavond achter te komen dat je schoenmaat niet meer op voorraad is bijvoorbeeld. Met een paar klikken op de muisknop bestel je een mooi paar schoenen, een nieuwe televisie en zelfs vers voedsel waarna je het binnen een paar dagen in huis hebt, afhankelijk van de dag waarop je bestelt. Daarbij is het ook nog eens kostenbesparend omdat je minder snel geneigd bent om impulsaankopen te doen.

Tja, ik snap de gemakzucht van de meer bewuste medemens wel. Het internet is in combinatie met postorderbedrijven (mits Post NL, DPD, DHL etc. goed functioneren) een van de beste uitvindingen van de afgelopen twintig jaar als je het mij vraagt. Maar als dit de toekomst is, wat gaat er dan gebeuren met de huidige winkelstraten en hun winkelvestigingen? Hebben we in de toekomst nog wel Retail winkels waar je even naar binnen kunt stappen voor een uurtje shoppen?

Mijn antwoord daarop is ja. Ik denk dat het mogelijk is. Waarschijnlijk niet in de vorm zoals de winkels nu bestaan, maar meer als een pop-up store concept. Versie 2.0. Zorg ervoor dat mensen niet meer naar de winkel hoeven, maar breng de winkel naar de mensen toe. De rijdende winkel moet weer terug in het straatbeeld. Je weet wel, zoals die buurtsuperbus uit Flodder. Rijdende H&M bussen die elk uur op een andere locatie staan, afhankelijk van de vraag. Een aparte treinwagon met daarin een AH to go. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoge personeelskosten en het huren van panden zullen tot het verleden behoren. Met een aantal rijdende vestigingen heb je minder personeel nodig én vrachtwagenchauffeurs komen massaal weer aan de bak. Stel je voor dat je via een internetagenda samen met je dorpsgenoten of stadsburen kan aangeven wanneer de H&M bus bij jou in de buurt moet staan. De datum en tijd met de meeste stemmen wordt het moment dat de bus op de desbetreffende locatie staat. Iedereen inspraak, iedereen blij.

Althans, dat zou je denken. Uit het succes van winkelketens als Jumbo, Primark en Ikea blijkt dat de consument juist steeds groter wil winkelen. Overal verschijnen mega supermarkten en Outlet stores als paddestoelen uit de grond. Primark opende onlangs hun grootste vestiging van Nederland in Den Haag. De winkel telt 8000m2. Dit kan je niet overtreffen met een mobiele winkel op wielen. Qua aanbod willen we alleen nog maar meer. En met een rijdende winkel zal het aanbod juist minder worden.

Ik ben deze megawinkels overigens liever kwijt dan rijk. Ik zie graag de lokale groenteboer terug op de hoek van de straat. Samen met de kledingmaakster die mijn kleding op maat maakt, met een uniek stofje. Zodat ik zeker weet dat niet de halve stad in hetzelfde blouseje loopt. En als we toch bezig zijn, kunnen we gelijk het paard en wagen terugbrengen in de straten. Met het instellen van strengere milieuzones werken we daar toch al aardig naartoe.

Hoe denk jij dat onze toekomstige (winkel)straten eruit gaan zien?