Ik weet het nog goed. Het WK 2006. Als jonge puber kon je pas echt laten zien hoe cool je was wanneer je de leukste hebbedingetjes voor het WK had. Wat mij betreft waren de jaren 2006 en 2008 de gloriejaren van de voetbalgadgets. 2006 was het jaar van de Wuppies, de Bavaria Leeuwenhose en het fantastische geheime wapen van Heineken: de uitschuifbare jagershoed. Ja, dat jaar moest ik al die gadgets uiteraard hebben. Helaas werd er bij ons thuis nooit genoeg van het juiste merk gekocht en gespaard om een van bovenstaande felbegeerde gadgets in handen te krijgen. Voor mij was het extra zuur om te zien hoe al mijn vrienden wel met de Leeuwenhose en jagershoed liepen. Ach, mijn tijd komt nog wel. Dacht ik.

Herkansing: het EK van 2008. En wat was dit wederom een fantastisch jaar voor de gadgets. Memorabel was de Peanutball van M&M’s, maar het hoogtepunt vind ik nog steeds de TromPet van Heineken. Man, wat wilde ik die graag hebben! Ook de commercial was geweldig. Een kort maar krachtige verzameling van Oranjefans die zich een weg naar het stadion trommelt. Erg catchy en goed voor het saamhorigheidsgevoel. Spijtig genoeg dronken we ook dat jaar niet genoeg bier om een paar van die hoedjes te scoren en kochten we ook niet vaak genoeg bij de AH om wat Welpies te verzamelen. Maar joh, over twee jaar was er weer een toernooi. Dan zou ik mijn kans grijpen en de allerbeste WK-gadgets in huis halen.

Er was één probleem. Die ‘allerbeste’ WK-gadgets kwamen niet meer. Dat jaar besloot Heineken de Pletterpet uit te brengen om in te haken op de locatie van het WK, Zuid-Afrika. De Pletterpet was overigens, als je het mij vraagt, lang niet zo sterk en bijzonder als zijn voorgangers. Bovendien werd deze overschaduwd door de Vuvuzela. Ondanks het gekmakende geluid was de Vuvuzela een groot succes onder het Nederlandse volk en andere WK gadgets waren niet eens meer de moeite waard om te hebben. De Albert Heijnse Beesies waren leuk om te hebben, maar konden het succes van de Wuppies niet evenaren.

Wat ontbreekt er?

Wat ik me bij de promotie van de WK-gadgets anno 2014 vooral afvraag is het volgende: Wat is er gebeurd met de creativiteit? Is deze langzaam verdwenen gedurende de afgelopen vier jaar? En dan wijs ik vooral naar Heineken. Als ik kijk naar het aanbod hebbedingetjes zie ik vooral oranje kleding, oranje kleding, hamsters en kleding. Verre van spannend. Ik had hoge verwachtingen van het wereldberoemde biermerk. Maar twee toernooien op rij met een voetbalshirt komen, is voor mij een teken dat de inspiratie op is of dat ze het op safe willen spelen. Wat dat safe spelen betreft kan ik ze wel begrijpen. Het Bavariajurkje voor vrouwen was vier jaar geleden (twee jaar geleden idem) een gigantisch succes.

Waarschijnlijk hebben ze bij Heineken gedacht dat een kledingstuk gegarandeerd succes oplevert, dus zijn ze in 2012 met het Rugnummershirt gekomen en nu met het Sambashirt. Het zijn leuke dingetjes die je aan kunt trekken, maar het springt er niet uit. Het sambashirt mist daarbij de humoristische connectie met de Duitsers die de Jagerhoed en het Nuon WK Energieshirt (oja die) in hun commercial wel hadden. Persoonlijk vond ik dit een extra goeie toevoeging aan de waarde van de gadgets. Okay, ik snap dat de Duitser-grap na verloop van tijd cliché wordt, maar vergeleken met de gadgetlijn uit 2006 en 2008 mist het Sambashirt diepgang.

Overigens moet ik Heineken wel complimenten geven voor de mooie details in hun shirts. Door de jaren heen hebben ze leuke gimmicks in het kledingstuk gestopt. Zo staat er dit jaar een ster op de voorzijde die staat voor Heineken meets ’88, het jaar waarin we Europees kampioen werden. Ook staat er in de binnenkant van de nek ‘Vier de oranjekoorts!’. Leuk. Maar het mist de humoristische twist en karakter. Wat ook geldt voor het jurkje van SuperTrash en het Jup Holland Jup shirt van Jupiler. Uiteraard geldt het al helemaal voor het Juichpak van Roy Donders.

Misschien is de beste voetbalgadgetcampagne dit jaar wel van de HEMA, al is het alleen maar om hun scherpe inhaak op de uitverkochte Juichpakken bij de Jumbo. Chapeau HEMA. Chapeau.

Vind die creativiteit terug!

Tja, Heineken heeft jarenlang het hoofddeksel als uitgangspunt voor hun gadgets gehad. Ik zeg: laat het hoofddeksel terug komen! Zolang er een goed en origineel concept achter zit, is succes gegarandeerd. Het makkelijke excuus bij Heineken is dan weer dat de gadget een connectie moet hebben met het land waar het toernooi wordt gehouden. Nu vind ik Sambaballen wel erg voor de hand liggen als je zoekt naar iets wat typisch Braziliaans is. Op de Copacabana loopt iedereen toch graag in nietsverhullende zwemkleding? Produceer dan een oranje Mankini. Als je daar nog een huidskleurig pak onder monteert, is de schaamte weg en wordt het door iedereen gedragen.

Om Heineken en ook Jumbo op weg te helpen, heeft GBE alvast wat ideeen uit de mouw geschud voor het komende EK.

EK 2016 in Frankrijk
WK 2018 in Rusland

Mijn trauma om de beste WK gadget in huis te halen, kan in de toekomst hopelijk nog geheeld worden. Als de bekende Brands als Heineken en Jumbo tenminste weer wat beter hun best gaan doen. Want de Juichpakken mogen dan uitverkocht zijn, de populariteit heeft meer te maken met de gierige Nederlander dan met de creativiteit van Roy Donders.

Heb jij nog een origineel idee? Deel het met ons!