Je houdt ervan of je kan het niet uitstaan: het lettertype Comic Sans MS. Het is een typefont dat, sinds het uitbrengen ervan in 1994, al voor veel discussie heeft gezorgd. Tot vandaag dacht ik dat zo’n beetje de hele wereld tot de Comic-Sans-haters-groep behoorde, maar er zijn tot mijn verbazing echt mensen die het lettertype gebruiken en zelfs leuk vinden.

Er wordt zelfs beweerd dat Comic Sans het meest populaire font ter wereld is. Wie hebben het lettertype dan zo populair gemaakt en wie zouden Comic Sans het liefst van de aardbodem willen zien verdwijnen?

De fans

Documenten opgemaakt in Comic Sans vind je vaak bij de doorsnee huisvrouw, maar ook de gemiddelde scholier/hbo student siert zijn of haar essays met het lettertype. Waarom? Nou, simpel. Het ziet er leuk uit, is niet zo saai als Times New Roman en met een fel kleurtje (roze is de standaard) maakt het je document lekker vrolijk. En daar is het lettertype ook voor gemaakt: om je tekst een informele uitstraling te geven. De letterontwerper heeft het lettertype overigens wel ontwikkeld voor kinderen en is meer bedoeld voor stripverhalen in plaats van intellectuele essays. Ik vraag me dan ook af hoe serieus je als student genomen wil worden als je je essay presenteert in Comic Sans.

De haters

Vooral hipsters en natuurlijk graphic designers kunnen het lettertype niet luchten of zien. In de designwereld is het zo’n beetje een taboe. Net zoiets als ontwerpen in Microsoft Publisher, dat doe je gewoon niet. Er is zelfs een ‘Ban Comic Sans’ movement opgestart in 1999 die benadrukt dat Comic Sans perfect geschikt is voor kinderboeken of stripverhalen, maar buiten de grafische ontwerpen moet worden gehouden. Waarschijnlijk kun je de gemiddelde docent ook tot de Comic-Sans-haters-groep rekenen. Die krijgen jaarlijks genoeg opstellen en werkstukken voor hun kiezen, waarvan het grootste deel in Comic Sans inkt gedoopt is.

Goed, genoeg over de oude Comic Sans, want er heeft een restyle plaatsgevonden! Er is een graphic designer gek genoeg geweest om het lettertype een facelift te geven. Craig Rozynski heeft de meest kinderlijke aspecten eruit gehaald en alles wat rechter getrokken. En hij noemt het: Comic Neu. Waar de originele Comic Sans nog een kindje was, is Comic Neu met recht een adolescent te noemen. Ik ben van mening dat het een hele verbetering is.

Wellicht gaan we bij GivingBrandsEnergy volgende week al over op de facelift-versie van Comic Sans. Wat vind jij?