Vaak wordt de vraag gesteld: wat is het oudste beroep van de wereld? De meningen zijn daarover verdeeld, maar ik weet zeker dat het reclame is. Waarom? Welk beroep dan ook, het moet zich verkopen en dat kan alleen via reclame. Eén van de oudste vormen is natuurlijk mond-tot-mond reclame. Feit is dat je reclame nodig hebt om jouw product of dienst te verkopen aan je doelgroep.

Alleen hoe zet je reclame in? Vroeger was het allemaal zó simpel. Je kon adverteren, een radiocommercial maken en – als je teveel geld had – een tv-commercial van 20 seconden. Dat waren de gouden tijden voor reclamebureaus. Das war einmal.

Anno 2014 is social media niet meer weg te denken als reclame instrument. Ik vergelijk social media altijd met mond-tot-mond reclame, maar dan in een modern jasje. Het is de eerste stap. Zonder reclamekosten te maken kan je jouw product of dienst onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Dit wil nog niet zeggen dat je meteen gaat verkopen. Dat moet juist niét de insteek zijn.

Ondernemers die voornamelijk kijken naar het aantal likes en volgers pakken het verkeerd aan. Liever 50 likes die echte ambassadeurs voor je zijn dan 4.000 likes die verder niks doen. Het kost tijd en geduld maar wanneer de interactie gaat ontstaan tussen jou en je volger(s) vertaald zich dat – op den duur – naar inkomsten.

Ik zie social media als hét startpunt van online reclame. De volgende stap is om online reclame (banners, takeover, skybox, apps, viral en actiesites) in te gaan zetten. Dat kost gewoon geld. Maar dat is een ander verhaal.

Deze column is ook verschenen in Hét Ondernemersbelang Haaglanden editie 4 2014.