Reizen met het openbaar vervoer. Voor veel Nederlanders hoort het bij de dagelijkse sleur. Zo’n 6.7%* van de Nederlandse bevolking reist regelmatig met het OV. Van en naar het werk, naar school of gewoon recreatief: we hebben allemaal wel een handjevol belevenissen die we met elkaar kunnen delen. Het zijn vaak negatieve ervaringen die ruimte geven tot klagen.

Nergens plek om te zitten, technische mankementen, eindeloze vertragingen – en dan heb ik het nog niet eens specifiek over de NS -. Het is erg makkelijk om de kritische bril op te zetten. Waarom zouden we onszelf niet uitdagen om het anders te doen?

Zelf trotseer ik vijf dagen per week de tram en de bus. Compleet met de dagelijkse ochtend- en avondspits taferelen. Laten we de ochtendspits eens onder de loep nemen: het begin van je werkdag. Mensen zijn nog fris en fruitig en je staat te popelen om dat eerste kopje koffie op kantoor naar binnen te kunnen werken.

Maar dan, vroeg in de morgen, stap je de tram/bus/trein in. En er is geen plek voor je om te zitten. De verschrikking, het overkomt je. Het maakt je geïrriteerd, boos, verdrietig. Je vraagt je af hoe de dag nu al zo mis heeft kunnen gaan. En hier ligt juist de uitdaging om deze afschuwelijke ervaring van de positieve kant te bekijken. Het is immers iets waar je zelf niets aan kunt doen. Waarom zou je je er dan druk om maken? Maak er iets positiefs van. Zitten is het nieuwe roken – dat wordt tegenwoordig althans gezegd -. Wees daarom dankbaar dat je mag staan. Je bent juist gezond bezig!

Deze uitdaging heb je alvast positief volbracht. Vervolgens moet je een krappe overstap halen. Helaas is je huidige vervoersmiddel iets te traag en mis je je overstap. Erg vervelend, maar ook hier kun je niks aan doen. Prijs jezelf gelukkig dat je buiten nog wat frisse lucht kan opsnuiven voordat je straks weer acht uur lang binnen zit. Voel nog even die zonnestralen op je gezicht. Regent het? Tja, dat is minder leuk. Maar dan krijgen de plantjes in de achtertuin in ieder geval weer wat water.

Je overstap komt er alweer aan. Kijk, wachten wordt beloond. Je stapt weer lekker in een warme bus of trein en vervolgt je avontuur. Je bent bijna op je werk. Nog maar een paar haltes. De eindstreep is in zicht. Of toch niet. De bus kapt ermee, pech op de weg. Op tijd komen kun je nu helemaal wel vergeten. Ach, je bent nu toch al te laat. Dus waarom zou je nu nog boos worden? Je zult een paar haltes moeten lopen naar je werk, maar ook hier geldt dat je heerlijk in de buitenlucht loopt. Daarbij heb je je dagelijkse beweging hiermee ook weer te pakken! Een win-win situatie!

Zie je? Zo moeilijk is het niet om wat positiever met de dagelijkse OV perikelen om te gaan. Het enige dat je nodig hebt, is motivatie om het ook daadwerkelijk anders aan te willen pakken. Als je door het lezen van deze blog enthousiast bent geworden, dan is er niets dat je nog tegenhoudt. Succes!

bron: CBS