Veilig op Weg vergroot het verkeersbewustzijn onder jongeren. Wij doen dat met een energiek team van verhalenvertellers. In onze vorige vlog ging Denzyl op pad met Cycloon Post & Fietskoeriers en praatte hij met Michael Kulkens van Tbutterfly (apploos fietsen). Deze keer stoppen we Angie Koelewijn in een isoleercel. Waar? Politiebureau Charlois Rotterdam!

Angie Koelewijn is één van onze vloggers. In haar debuut voor Veilig op Weg bezoekt Angie het politiebureau in Charlois en geven jeugdagenten Reinier de Groen en Thomas Schippers haar een tour des chambres. Deze roodharige rebel krijgt de volledige ervaring. Ze wordt gefouilleerd, op alcohol gecontroleerd en – jawel – in de isoleercel gegooid! Gelukkig geen Shawshank Redemption praktijken bij de Politie Charlois; met haar onschuld bewezen is Angie al snel weer op vrije voeten. Vervolgens gaat het trio op pad en laten de mannen zien hoe zij omgaan met gevaarlijke appende fietsers die niet op de weg letten!

Een serieuze boodschap

Hoewel wij erg moesten lachen om Angie en de leuke jeugdagenten van de politie Charlois, moeten we niet vergeten dat er een belangrijke boodschap schuilt in deze vlog. Verkeersregels zijn er met een reden. Die moeten we naleven en – waar nodig – handhaven. Reinier en Thomas weten uit eigen ervaring dat lang niet alle jongeren in hun wijk een helm dragen als zij op de scooter stappen óf zorgen dat ze zichtbaar zijn op de weg. Ontzettend gevaarlijk – niet alleen voor je veiligheid, maar ook voor je portemonnee.

Ik zie vaak dat jongeren die nét hun rijbewijs hebben gehaald voor hun scooter, niet altijd een helm dragen.

Thomas, jeugdagent

Reinier en Thomas grijpen ook in als mensen beneveld besluiten de auto, scooter of fiets te pakken na een avondje stappen. Nu we uit de eerste hand hebben wat de gevaren en gevolgen zijn van dergelijke domheden – voor jezelf én anderen – geloven wij dat deze les duidelijk is voor iedereen. En, hoewel amicaal en een tikkeltje theatraal, lieten de jeugdagenten van Charlois ook zien dat onverantwoordelijk gedrag in het verkeer héle vervelende gevolgen kan hebben.

Dus! Voorkom die vervelende gevolgen! Fix die fietsverlichting en snoer die scooterhelm stevig vast. Blijf weg van wiel- en stuurvormige objecten als je jezelf hoort zeggen ‘ik kan nog prima rijden hoor’. Dat is de boodschap van deze vlog. Die gevolgen kunnen namelijk enorm zijn. Van een dikke boete en een slechte nachtrust op het politiebureau tot de medische consequenties van een ongeluk, of erger…