De Nationale Politie is constant in touw om de veiligheid van ons land te waarborgen. Zij houdt niet alleen de straten schoon van gewelddadig gespuis en baldadige boefjes maar zorgt ook voor veiligheid in het dagelijkse verkeer. Daarom is Mirthe Fernands – vlogger voor Veilig op Weg – vandaag in de Haagse hofstad. Ze brengt een bezoekje aan wijk- en jeugdagent Robin Bleijenberg.

Hoewel het wettelijk verboden is om te appen op de fiets en de combinatie smartphone-verkeer nóg meer vloekt dan oranje met roze, blijkt dat onze jeugd nog niet helemaal kan afstappen van dit maniakale gemultitask. Dat is lastig, vertelt Robin ons, want juist die jonge groep mensen wil altijd online zijn.

“Via social media heb ik contact met veel jongeren uit mijn wijk. Ik merk dat, zodra school voorbij is, zij gelijk hun telefoon pakken. En zo gaan ze al fietsend – online – naar huis. Dat willen we voorkomen.”

Jeugdagent Robin Bleijenberg

Robin spreekt ook over de verkeersveiligheid bij voertuigen met verschillende snelheden, wat een aantal nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

“In Nederlands is het verkeer ontzettend druk. We maken gebruik van auto’s, scooters, fietsen en tegenwoordig ook de elektrische variant. En al deze voertuigen hebben weer verschillende snelheden. Bijvoorbeeld bij het afslaan kan dat erg gevaarlijk zijn en zien we met regelmaat ongelukken ontstaan.”

Al met al luidt de boodschap: “wees op je hoede”. Voorrang krijg je, dat is niet iets wat je neemt. Na een goed gesprek met Robin gaat Mirte voor een rondje binnenstad en vraagt voorbijgangers of zij zich aan de verkeersregels houden. En dat valt vies tegen. Met name jongeren schijnen zich nog niet helemaal aan te passen. De een weet de weg niet en kijkt op maps, de ander neemt zijn telefoon op tijdens het fietsen. Kan niet! Zeker niet als je naar eigen zeggen al meerdere malen bent gewaarschuwd door die vriendelijke politieagent…

Dus, luister naar Robin! Met drie voor de hand liggende maar o zo belangrijke tips ga jij een stuk veiliger op weg. Stop die telefoon waar het daglicht niet schijnt, zorg voor fietsverlichting als het daglicht überhaupt niet schijnt én steek netjes je hand uit als je naar links of rechts gaat. En dat gaat je een stuk makkelijker af als je op dat moment geen telefoon in je handen hebt!