Onlangs is bekend geworden dat Facebook een nieuwe stap heeft gezet in haar ontwikkeling; het kopen van WhatsApp. Na Instagram zwicht nu ook WhatsApp voor een overnamebod van de social networkgigant. Facebook ziet de razend populaire chat-app als ideale uitbreiding om haar gebruikers met elkaar contact te laten houden.

Maar achter deze verklaring gaat een ook ander motief schuil: geld. Het aantal gebruikers van WhatsApp stijgt met een miljoen per dag. Voor bedrijven is de app dus ontzettend interessant om geld aan te verdienen. Dit dacht Facebookbaas Mark Zuckerberg ook. Waar hij gefaald heeft met zijn Facebook Messenger hoopt hij nu een slag te slaan door WhatsApp in te lijven. Overigens heeft Zuckerberg wel aan de makers van WhatsApp beloofd om geen advertenties in de app te plaatsen. Wij houden bij dat soort beloftes ons hart vast. In het verleden beloofde een zekere mijnheer Hitler om Tsjecho-Slowakije niet binnen te vallen en we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

De vraag rijst, hoe zal concurrent Google reageren? GivingBrandsEnergy wil Google adviseren om de populaire website en app Buienradar over te nemen als aanvulling op Google Maps, zodat elke vakantieganger direct het weer kan zien op zijn bestemming. En om maar in één keer dit gratis advies door te trekken; als de Nederlandse Spoorwegen de app 9292OV opkoopt, rijden de treinen in de toekomst wellicht op tijd. Als Google of de NS hier interesse in heeft – wat wij niet onmogelijk achten – biedt GivingBrandsEnergy zich graag aan om de nieuwe, overkoepelende applicatie of website te ontwikkelen.

Artikel in de Volkskrant en NRC.