Wist je dat veel reclamebureaus tegen pitches zijn? Er zijn zelfs bureaus die weigeren om eraan mee te doen. Maar waarom? In twee blogs vertel ik je alles over pitches: van een goede briefing tot de perfecte presentatie. Vandaag lees je in mijn eerste blog hoe onze branche over pitches denkt en welke checklist ik gebruik om de juiste pitches uit te kiezen.

Onbetaalde pitches zijn dus een gevoelig onderwerp in ons vakgebied.

De reden?

Deelname wordt – vrijwel – nooit vergoed. Er kan maar één winnaar zijn terwijl bureaukosten bij deelname sowieso tot duizenden euro’s oplopen. Een investering waarvan je niet weet of je die gaat terugverdienen. Maar hoewel veel bureau’s tegen zijn, doet vrijwel elk bureau eraan mee.

Checklist

Voordat ik ja zeg tegen een pitch, kijk ik altijd wat voor ons team de meerwaarde is. Hierbij gebruik ik een checklist waarmee ik beoordeel of de pitch eerlijk is:

  1. we mogen op gesprek komen;
  2. we mogen vragen stellen;
  3. er is een duidelijke briefing en doelstelling;
  4. de regels mogen niet veranderen gedurende de wedstrijd.

Mijn doel

Als de aanvraag voldoet aan mijn checklist, doe ik mee. Bij elke pitch – betaald of onbetaald – is mijn doel dat ons team ervan leert. Winnen is voor ons de bevestiging dat we strategisch en creatief een perfect plan hebben neergelegd!

Dat was het voor deze blog. Volgende week lees je in deel 2 hoe je een goede pitchbriefing herkent en hoe je de beste pitch presentatie neerzet.