Schrijf je wel eens een briefing? Dan weet je dat het lastig kan zijn om een goede briefing op te stellen. En voor een pitch helemaal. Een briefing moet duidelijk, eerlijk en cijfermatig goed onderbouwd zijn. Er moeten duidelijke en haalbare doelstellingen in staan. Persoonlijk hou ik van een briefing die op één A4 geschreven is.

Selectieronde(s)

Doen we eenmaal mee aan de pitch, dan moeten we ons door verschillende selectierondes heen vechten. En hier gaat veel tijd en vooral geld in zitten. Daarom wil ik bij het selecteren van pitches precies weten hoeveel rondes er zijn en in een goede briefing wordt dit altijd duidelijk omschreven.

De presentatie

Hebben we het gered tot de laatste ronde? Dan volgt de presentatie en die is bij een pitch altijd spannender. Ik ben dan net wat zenuwachtiger dan bij gewone presentaties. Ik bouw onze presentaties altijd op volgens drie elementen:

  1. zien: wij presenteren op foamborden die wij achterlaten;
  2. voelen: wij geven een boekje om doorheen te bladeren en te bewaren;
  3. horen: wij onderbouwen ons duidelijke verhaal via PowerPoint/video.

En dan?

In spanning wachten op het bevrijdende telefoontje. Het is net als gokken: je weet niet wat de uitkomst is. Er zijn altijd winnaars en verliezers en bij een eerlijke wedstrijd moet je verlies respecteren en winst toejuichen.

Tot slot

Afgelopen jaren heb ik aan veel pitches meegedaan. En ik ben altijd trots op het resultaat dat we als team – vaak in een kort tijdsbestek en hoge spanning – hebben neergezet. Het is vaak juichen, maar soms ook een traan laten. Net zoals in het echte leven.