Als Consultant bij het bureau adviseer ik – Ghuislaine Janzen – organisaties bij het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers. Tijdens mijn 10-jarige loopbaan als recruiter bij Manpower heb ik mijn eigen visie over de arbeidsmarkt ontwikkeld. En die deel ik graag met je!

De Pareltjes-strategie

Bij het aannemen van nieuw personeel focust een bedrijf zich vooral op het binnenhalen van de uitblinkers: ik noem dit de pareltjes-strategie. Men zoekt naar het beste CV om de kandidaat met de beste diploma’s en meest relevante werkervaring aan te nemen. Op het eerste gezicht lijkt dit pareltje de juiste match. De praktijk laat zien dat de werknemer maar een korte periode blijft en daarna vertrekt naar het volgende bedrijf. Zo ontstaat er een tochtende doorstroom van personeel dat geen commitment heeft bij zijn werk. Dit weerhoudt je organisatie ervan om te groeien. Hoe komt dit? Wat gaat er fout?

‘Elk bedrijf krijgt de werknemers die het zichzelf gunt.’

– Ghuislaine Janzen

Je kijkt naar werkervaring en diploma’s omdat je denkt dat dit het beste personeel oplevert. Dit is niet waar. Je zoekt een werknemer die over een bepaald denkniveau beschikt en daar selecteer je op. Mis! Competenties en talenten zijn belangrijker. Zet die bovenaan het lijstje met criteria. Om hier goed op te kunnen selecteren, moet je wel weten wat je bedrijf écht nodig heeft. En om daar achter te komen, moet je kritisch naar je bedrijf durven kijken.

Het kan zijn dat wanneer je je bedrijf onder de loep legt, je er achter komt dat het beeld dat jij van je organisatie hebt niet klopt met de realiteit. Je bedrijfsvisie en de externe communicatie sluiten bijvoorbeeld niet op elkaar aan of je werknemers denken een stuk minder positief over hun werkgever dan je had verwacht.

Je Employer Brand

Pas wanneer je een helder beeld hebt van wie je organisatie is, waar het voor staat en wat het uitstraalt, kun je een goed Employer Brand opbouwen. Met een kloppend en authentiek Employer Brand trek je de werknemers aan die je bedrijf nodig heeft om te kunnen ontwikkelen. Met de juiste persoon op de juiste plek ontstaat de groeiende organisatie. Zo’n organisatie haalt het optimale uit het menselijk kapitaal (de Human Age). Hierdoor ontstaat autonome groei wat een garantie biedt voor de lange termijn.

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op met mij via 06 50 52 88 47 of ghuislaine@gbe.nl en zie wat ik voor je kan betekenen. Denk aan Darwin: durf te veranderen!

Download mijn e-boek: De Evolutietheorie 2.0 voor organisatie

In deze Pink Paper geef ik je mijn antwoord op de vraag waar we al sinds de opkomst van ons kapitalistische systeem het antwoord op zoeken: hoe maak je jouw organisatie tot een succesvolle en groeiende organisatie? Klik hier om het te downloaden.