We leven inmiddels alweer in het jaar 2014 en ook dit jaar kan niet zonder een nieuwe (mode)trend. Deze nieuwe trend is inmiddels bekend en wint langzaam terrein in Amerika en Europa. Het is, jawel, Normcore! Bij GivingBrandsEnergy voorspellen we dat ‘Normcore’ dé nieuwe subcultuur gaat worden die de opgekomen Hipsters uit de samenleving zal gaan verdringen. Hipsters? Hipsters?! Dat is waar, die heb je ook nog. Om ervoor te zorgen dat iedereen de razendsnel veranderende subculturen in de modewereld kan bijhouden en begrijpen, zullen we kort beide modestromingen toelichten.

Hipster

Laten we beginnen met de Hipstercultuur. Het woord ‘Hipster’ is vooral de laatste jaren – veelal ten onrechte en te vaak – gegeven aan mensen die bewust afwijken van het mainstream modebeeld. Maar het Hipster zijn gaat veel verder dan enkel mode. Het heet niet voor niets een subcultuur. Om een Hipster te zijn, moet je namelijk ook een uitgesproken mening hebben over.. tja, alles. Muzikaal, literair maar ook politiek moet je goed op de hoogte zijn en je qua smaak en mening sterk afzetten van de massa gelijkdenkenden waar er zoveel van zijn. Hipsters houden van muziek die vaak (nog) niet bekend is bij het mainstreampubliek. Een veelal bekende uitspraak van de doorsnee Hipster is dan ook: ‘ik luisterde er al naar voordat het cool was’, waarbij gerefereerd wordt naar een doorbrekende artiest of band. Het probleem met de Hipstercultuur is dat tegenwoordig eigenlijk iedereen met een afwijkende kledingsmaak en denkwijze het label Hipster naar zich toegegooid krijgt. Dus de bekende gabbers en minder bekende nerds, alto’s en skaters vallen ineens ook allemaal onder het label Hipster. Want ja, dat is allemaal ‘anders’ en dat moeten we allemaal in één hokje plaatsen.

Normcore

Dan komen we bij Normcore. Deze stroming is redelijk nieuw, en eigenlijk onbedoeld opgeblazen tot een hype. Wat er gebeurde: een trendbureau genaamd K-Hole, gevestigd in New York, omschreef in hun digitale publicatie het alsmaar veranderende modebeeld en de hedendaagse drang om een individu te zijn. Zij kwamen met een tegenbeweging en noemden deze ‘Normcore’. Aanhangers van deze Normcore geloven dat de sleutel tot de ultieme vrijheid niet ligt bij je eigen individualiteit, maar bij het ‘zijn zoals vele anderen’. Als individu raak je uiteindelijk geisoleerd in je eigen ideeën en ben je dus niet vrij. Normcore zoekt juist de vrijheid door niet-exclusief te zijn. Je bent dus onderdeel van een groep waar je je in herkent en thuis voelt, en dus vrijer bent. Hoe herken je dan een Normcore-aanhanger? Simpel: met de meest lelijke, duffe kleding die je maar kan vinden. Ofwel, mode à la de acteurs in Seinfeld. Witte (merkloze) sneakers onder een hoog spijkerbroekmodel met een grauwe sweater of blouse om het af te maken. Gek genoeg bestond deze kledingstijl eigenlijk al sinds de 90’s. Het vernieuwende is dat er nu een ideologie aan wordt gekoppeld. En dus zijn we nu, Anno 2014, weer een extra labeltje rijker. Hebben we meer keus in het bepalen in welk hokje we iedereen moeten stoppen. Gelukkig maar, want waar zouden we zijn als we niet zoveel keuzes hadden in onze hedendaagse maatschappij?

Bij GivingBrandsEnergy beschikken we al over een Hipster die overigens nog wel in de ontkenningsfase zit. Nu nog op zoek naar wat meer diversiteit. Of, om in te haken op de Normcore: juist niet?

Bron: www.khole.net