We hebben er allemaal wel eens last van: een creatieve blokkade. De een nog vaker als de ander. Of je nu vakken vult in de supermarkt of een topfunctie hebt binnen het bankwezen, iedereen heeft een dosis creativiteit nodig in het dagelijks leven. Maar wat verstaan we onder creatief ‘zijn’? En hoe kunnen we onze eigen creativiteit stimuleren?

Laten we beginnen met te definiëren wat creativiteit is. Of, beter nog, wat ons als eerste te binnen schiet bij het woord ‘creatief’. Creativiteit is in weze niets anders dan het in staat zijn om iets nieuws te kunnen creëren. Mensen denken vaak gelijk aan originaliteit, apart en kleurrijk. Daarbij vormen ze zich een beeld van een creatief persoon. Een ander iemand dan zijzelf. Want zelf beschikken ze niet over die originaliteit, denken ze.

Onterecht. We zijn namelijk allemaal geboren met dezelfde dosis creativiteit. Echter, elk mens ontwikkelt zich op een andere manier. Door de jaren heen leer je bijvoorbeeld hoe je creatieve ideeën kunt stimuleren, of juist niet. Als kind heb je vast veel getekend en gekleurd of beleefde je fantastische avonturen in de fantasierijke achtertuin. Die creativiteit is er dus ooit geweest in je jonge jaren. Eigenlijk is je creatieve, denkbeeldige zelf er nog steeds. Hij of zij zit nu gewoon wat dieper in je onderbewustzijn.

Creatief zijn kan natuurlijk op allerlei manieren. Als je in een restaurant besluit om eens een Sprite te nemen in plaats van een glas Cola, ben je al creatief bezig. Je hebt immers iets nieuws gecreëerd voor jezelf, een nieuwe smaak in dit geval. Wanneer je een keer de fiets naar je werk pakt in plaats van de auto, geldt dat uiteraard ook als creatieve invulling van je dag. Al deze kleine ingevingen maken je denkpatroon al een stuk origineler! Iedereen kan dit. Maar bij het bedenken van creatieve ideeën zoals het inrichten van je woonkamer of besteden van je vrije tijd, lopen veel mensen al vast. Je weet niet wat je wil en slaagt er niet in om concrete concepten van je vage ideeën te maken. Je creatieve, innerlijke zelf is er wel, maar is niet duidelijk aanwezig. Hij of zij zweeft vaag ergens in de ruimte, geeft af en toe een ingeving en verdwijnt dan weer.

Je kunt op veel verschillende manieren je creatieve zelf motiveren en stimuleren. Het is wel belangrijk te weten hóe je dit doet. Wij hebben enkele tips!

1. Stap uit je comfortzone: doe iets wat je nooit zou durven

Ga bijvoorbeeld eens alleen uit eten of ga parachutespringen. Je stapt hiermee uit je comfortzone en dus ook uit je vaste gedachtenpatroon. Hierdoor zul je makkelijker tot nieuwe inzichten komen als je een creatieve oplossing zoekt.

2. Verbreed je horizon: verdiep je in niet voor de hand liggende dingen

Schrijf je in voor een cursus Russische taal. Of bezoek eens een uitvoering van het Residentie Orkest in plaats van een avondje bioscoop. In creativiteit moet je ook investeren. Door je horizon te verbreden, vergroot je ook je kijk op de wereld. Daarbij is het belangrijk dat je je openstelt voor nieuwe ideeën.

3. Het lijkt cliché maar het helpt: tekenen en kleuren!

Pak een paar blanke A4tjes uit de printer en klieder ze vol. Teken vanuit de losse pols en denk er vooral niet teveel bij na. Door te doodlen, stimuleer je je fantasie. Op de lijnen en tekeningen kan je zelf voortborduren en allerlei nieuwe variaties tekenen. Je geest wordt vrijer en je zal sneller tot nieuwe ideeën komen.

Nu we je een aantal tips hebben gegeven, zijn we ook benieuwd of je zelf manieren hebt gevonden om je creativiteit te stimuleren. Brand los!