We kennen allemaal het groepje acteurs die ongeveer in dezelfde filmcategorie vallen, namelijk de ‘gespierde-stille-keiharde-(meestal)verhaalloze-savestheday-vechtersbaas-film’ categorie. Ik heb het dan over acteurs als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Steven Seagal. Een genre die eigenlijk lekker veilig is. Veel actie, wapens, ontploffingen, man-to-man combat en af en toe een vrouw die gered wordt.

De bovengenoemde acteurs hebben hun carrière gevormd naar dit soort films. Slim, want als regisseur weet je wat je in huis haalt bij het ontwikkelen van een nieuwe actiefilm en als kijker weet je bij voorbaat al wat je ongeveer gaat zien.

Maar zijn deze acteurs ook multi-inzetbaar? Kunnen ze ook in andere films ingezet worden of zelfs in een andere branche werkzaam zijn? Jazeker. Arnold Schwarzenegger heeft natuurlijk als eerste carriere gemaakt als bodybuilder. Tot op heden is hij actief in zowel reclameland en filmland als in de politiek. Hij heeft het zelfs geschopt tot gouverneur van de Amerikaanse staat Californië. Okay, Arnie is een slimme jongen. Maar wat als je niet multifunctioneel bent? Stel, je bent een jaartje of 55 en je hebt al een lange carrière van actiefilms achter de rug. Je wordt oud en je lichaam kan het niet meer aan om de hoofdrol in een heftige actiefilm te spelen. Het kraakt aan alle kanten. Wat doe je dan?

Wil je als acteur op dit punt geld verdienen, dan moet je je perspectief verbreden. Veel acteurs maken op dit punt een zijsprong naar de reclamewereld. En dan vooral commercials. Het heeft met cinema te maken, maar het is minder zwaar dan het filmen van een anderhalf uur durende speelfilm. En als je een paar commercials gedaan hebt, kun je (mits je de goeie uitkiest) ongeveer net zoveel geld binnen harken als voor één speelfilm.

Reclame technisch kan het inzetten van bijvoorbeeld Steven Seagal of Sylvester Stallone ook een goede zet zijn. Je kunt er als merk voor kiezen om je product of dienst door een van deze acteurs te laten promoten door middel van een commercial. Er is echter wel een voorwaarde, wil je succes hebben. Je boodschap moet gepaard gaan met humor. Campagnes die in het verleden succesvol zijn gebleken, hebben allemaal een ding met elkaar gemeen: ze zijn gemaakt met een knipoog naar het actiegenre en soms zelfs naar de acteurs zelf.

Ook al ben je geen liefhebber van deze acteurs, om de commercial kan iedereen wel lachen. En dat maakt het een goede reclamestunt. Zelden zul je zoveel mensen tegelijk op een positieve manier weten te bereiken. Fans en haters van de acteur zullen erover praten. Publiciteit heb je gegarandeerd.

Overigens hoef je als acteur niet per se uit het actiegenre te komen om goed geld te verdienen met een humoristische commercial. Ultiem voorbeeld is Charlie Sheen, die wij bij deze kronen tot commercialkoning van de zelfspot.