fbpx

Veilig op Weg, les over de dode hoek bij grote voertuigen

Transport en Logistiek Nederland 2020

Wat ziet een vrachtautochauffeur?

We staan er vaak niet bij stil hoeveel een vrachtautochauffeur nu eigenlijk wel en niet ziet. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en kunnen het risico van de dode hoek moeilijk inschatten. Wij proberen de rugzak van schoolgaande kinderen te vullen zonder dat zij het gevoel krijgen van een ‘les’. School is natuurlijk super stom, toch? Door middel van spelletjes en vlogs en vooral – door de inzet van leeftijdsgenoten – beleven kinderen de verkeersles van Veilig op Weg op een unieke manier. En dat werkt! Het programma van Veilig op Weg wordt namelijk super goed ontvangen door jong en oud!

Back2School

Onderbouwing mag nooit onderbreken. Dus! Terug de schoolbanken in. Eerst maar eens leren waar de jeugd van tegenwoordig zich mee bezig houdt. We bezochten basisscholen en spraken kinderen over hun (digitale) leven. Zijn zij al bezig met Instagram? Zitten zij weleens op YouTube? Het antwoord is – verassend genoeg -JA! Sterker nog: Kinderen vandaag de dag schijnen vastgelijmd te zijn aan hun telefoon… Snapchat, Instagram, TikTok en YouTube vormen al een groot deel van hun wereld. Hier zijn wij mee aan de slag gegaan.

Vloggenderwijs leren

In het nieuwe Veilig op Weg lesmateriaal spelen twee jonge vloggers Firy en Milo de hoofdrol, samen met vrachtautochauffeur Corina. Firy en Milo ontdekken in de lesfilm alles over de dode hoek waarbij Corina hen – en de leerlingen in de klas – tips & tricks geeft om – als fietser – veilig deel te nemen aan het verkeer met grote voertuigen. Een leuke quiz, de ‘maak het mee’ praktijkles met een reusachtige vrachtauto en een super-enthousiaste lerares Corina zorgen ervoor dat de basisschoolkinderen klaar worden gestoomd voor ‘real life‘ situaties en veiliger deelnemen aan het verkeer! 

Eerst klassikaal, daarna online

En waar de les op school begint, gaat de pret online verder. Kinderen – maar ook ouders, leerkrachten… iedereen eigenlijk – kunnen Veilig op Weg volgen op Instagram, YouTube en Facebook. Op deze kanalen hebben we Veilig op Weg getransformeerd tot een online education community. Met verkeersweetjes, vlogs van Firy en Milo en winacties maken we veiligheid in het verkeer ook buiten de klas leuk.

Nieuwe Veilig op Weg vloggers

Vanaf 2020 gaan 6 vloggers die diverse personen interviewen over wat zij dagelijks meemaken in het verkeer. #deleuktelesvannederland